Geplaats op: 12 juni 2013

Beton dat vroeger door de Romeinen werd geproduceerd, is duurzamer dan hedendaags beton, aldus onderzoekers van het Lawrence Berkely National Laboratory. De Romeinse betonnen bouwwerken doorstaan al meer dan 2000 jaar alle natuurlijke elementen. Modern beton, met name in gebieden rond zee, begint na vijftig jaar al tekenen van verval te laten zien.

Sterke havens
Beton werd in de Romeinse tijd veel gebruikt: bijvoorbeeld voor het Colloseum in Rome, maar ook voor de constructie van havens. De onderzoekers waren dan ook benieuwd naar de samenstelling van het Romeinse onderwaterbeton, dat het zoute water kon verdragen.

Vulkaanas
Het recept van Romeins beton werd rond 30 voor Christus beschreven door Marcus Vitruvius Pollio. Eén van de ingrediënten van het Romeins beton is vulkaanas. Dit werd gecombineerdmet kalk om cement te maken. Het cement werd samen met rotsblokken in houten mallen verpakt en daarna in zeewater ondergedompeld. De Romeinen lieten zeewater dus een integraal deel van beton uitmaken. Onderzoekers kwamen daarnaast een zeldzaam mineraal tegen, genaamd aluminum tobermorite.

Duurzaam
Romeins beton is niet alleen sterker, maar ook duurzamer. Het maken van Romeins beton is een stuk schoner. Het hoofdingrediënt van modern beton is namelijk cement, dat fossiele brandstoffen vereist om calciumcarbonaat, kalksteen en klei bij 1450 graden Celsius te smelten. Maar liefst zeven procent van de globale koolstofdioxide-uitstoot komt hiervandaan. De productie van kalk voor Romeins beton vereist maar twee derde van de temperatuur die nodig is voor cement.