Geplaats op: 22 april 2014

De website Straet View is live. Met Straet View kunt u inzoomen op het Amsterdam van de 17e eeuw, toen de stad het wereldcentrum was van de cartografie. Op Straet View is een aantal unieke oude kaarten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum in detail bekijken en te downloaden.

Dankzij de scheepvaart werden Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, het centrum van de moderne cartografie. De ontdekkingsreizen tijdens de 16e en 17e eeuw brachten in hoog tempo nieuwe informatie over onbekende gebieden. De zeelieden speelden de nieuw verworven kennis door aan kaartenmakers. Wie deze kaarten aandachtig bekijkt, realiseert zich hoe de kaarten het wereldbeeld in die tijd ingrijpend beïnvloedden.

Vanaf 23 april zijn er ook bijzondere posters van de wereldkaarten van Ortelius en Ptolemeus en een speciale editie van de Europese en Amsterdamse kaarten van Blaeu te koop in Het Pakhuys, de winkel van Het Scheepvaartmuseum. Deze kaarten zijn gedrukt op speciaal Italiaans papier en in beperkte oplage verkrijgbaar.