Geplaats op: 30 augustus 2019

Twintig jaar geleden begon De Steekproef als een eenmanszaak in klein appartement in Groningen. Als gevolg van de nieuwe wetgeving voor het behoud van archeologisch erfgoed ontstonden er gespecialiseerde archeologische bedrijven. De Steekproef was één van de eerste onafhankelijke onderzoeksbureau’s in deze nieuwe wereld. De eerste jaren lag de nadruk vooral op het prospectief booronderzoek. Booronderzoek is een snel en goedkoop middel om een indicatie te krijgen van de archeologische trefkans in een gebied.

De Steekproef groeide echter al snel uit tot een klein bedrijf met meerdere werknemers. Naast de specialisatie in het booronderzoek werd nu ook gravend archeologisch onderzoek uitgevoerd door heel Nederland.

De verhuizing van het bedrijf naar een historische boerderij in Zuidhorn was in 2003 een feit. In de naar een kantoor omgebouwde stal werd het bureauonderzoek uitgevoerd en werden talloze archeologische vondsten onderzocht. Een tweede vestiging werd geopend in Utrecht in 2011.

De economische crisis had echter een grote impact op de archeologische markt. Enkele archeologische bedrijven konden in deze moeilijk economische tijden niet meer rendabel blijven en moesten uiteindelijk de deuren sluiten. Een aantal andere bedrijven konden met steun van de overheid overeind blijven. De Steekproef moest noodgedwongen de vestiging in Utrecht sluiten. Ondanks deze moeilijke periode werd er echter niet bezuinigd op kwaliteit en bleef De Steekproef voortbestaan. Inmiddels is men de crisis te boven gekomen en wordt er weer volop archeologisch onderzoek gedaan.

20 Jaar De Steekproef

Dit jaar viert De Steekproef haar twintig jarig jubileum! Voor deze gelegenheid presenteerden de medewerkers een ingelijst overzicht van alle (meer dan 2.500) archeologische onderzoeken van de afgelopen twintig jaar. De verspreiding toont de activiteiten van De Steekproef door heel Nederland. Zie hier het overzicht van 20 jaar archeologisch onderzoek.

Onze dank gaat uit naar een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan de twintig jaar Steekproef historie: onze klanten, alle huidige medewerkers en ex-medewerkers, de specialisten, de vrijwilligers, de student assistenten en de huidige directie